Er zijn acht verschillende soorten vitamines B, samen worden ze vitamine B-complex genoemd. Je hebt deze vitamines nodig voor de stofwisselingsprocessen in je cellen. Tegenwoordig zijn er vaak één of meer B-vitamines toegevoegd aan etenswaren als melkvervangers, margarine, sportdranken en ook aan proteïnerepen en -poeders.
Als je alles van de Schijf van Vijf eet én gezond bent, dan krijg je hoogstwaarschijnlijk voldoende B-vitamines binnen. Houd je je niet aan de Schijf van Vijf, dan heb je mogelijk een gedeeltelijk tekort.
Als je vegetariër of veganist bent, kun je makkelijk een tekort aan B12 krijgen; deze B-vitamine zit alleen in vlees en vis. Bij een chronische aandoening of een ziekte zijn vaak extra B-vitamines nodig.
Aan de hand van de lijst hieronder kun je zelf bepalen hoeveel vitamine B je binnenkrijgt en of je misschien voor aanvulling moet zorgen. De meeste supplementen bevatten alle acht wateroplosbare B-vitamines.
Wij kunnen je hier ook bij helpen. Neem contact op met de receptie, 030 2254 666, voor het maken van een belafspraak met onze voedingsdeskundige. Dit telefonisch consult duurt ca. 15 minuten en kost € 25,-.
Vitamine B1 (thiamine)
Graanproducten, zoals brood en pasta. Aardappelen, groente, vlees(waren), melkproducten.
Vitamine B2 (riboflavine)
Melkproducten, vlees(waren), groente, fruit en graanproducten.
Vitamine B3 (niacine)
Vlees, vis en gevogelte. Fruit, noten, zaden en graanproducten.
Je lichaam vormt ook B3 uit tryptofaan, een aminozuur dat in eiwitrijke voeding zit.
Vitamine B5 (panthotheenzuur)
Vlees, vis, eieren, aardappelen, melkproducten. Groente, peulvruchten en fruit.
Vitamine B6 (pyridoxine)
Vlees, eieren, vis, graanproducten, fruit, aardappelen, peulvruchten. In groente, melk en kaas zit ook een beetje B6.
Vitamine B8 (biotine)
Eieren, melk, sojaproducten, lever, noten en pinda’s.
Vitamine B11 (foliumzuur)
Groente (vooral groene) en fruit. Volkorenproducten zoals brood. Vlees en zuivel.
Vitamine B12 (cobalamine)
B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals vlees(waren), eieren en zuivel.