Functioneel neurologische stoornis

Functioneel neurologische stoornis: onze brede aanpak

Bij een functioneel neurologische stoornis (FNS) zijn het zenuwstelsel en het brein niet in staat om signalen vanuit het brein en het lijf goed te ontvangen en door te geven. Er is onvoldoende of geen communicatie tussen hoofd en lijf. Bij sommige mensen komt dat tot uiting in de ledematen, bij anderen in een van de zintuigen of in de hersenen zelf.
Denk daarbij aan klachten als een verslechterde spraakfunctie, uitval in een arm of been (door je knie zakken en even later weer kunnen lopen) en klachten die lijken op een infarct maar waar met een MRI geen medische oorzaak voor gevonden wordt.
FNS, ook wel conversiestoornis genoemd, is pas recent als medische stoornis erkend. De algemene opvatting was lange tijd dat het ging om een puur psychisch probleem, zonder fysieke kanten. Er zijn nog steeds psychologen die deze mening hebben. Zij gaan er ook, onterecht, vanuit dat de uitvalverschijnselen ingebeeld worden. Er is overigens wel vaak een verband met psychologische problemen, trauma’s en conflicten, maar dat hoeft niet.

Bij het IGC bekijken we deze neurologische problematiek al 55 jaar vanuit een mentale én een fysieke invalshoek. Om de eenvoudige reden dat een gecombineerde behandeling met lichaamsgerichte (neuro)psychotherapie en speciale fysiotherapie efficiënter is.

Behandelingstraject
We beginnen met een diagnose van de samenwerking tussen functies van het brein en de ledematen, met behulp van:

  • fysiotherapeutisch onderzoek;
  • neuropsychologisch onderzoek;
  • QEEG (quantitative electro encefalogram) om de eventuele disbalans van het brein in kaart te brengen;
  • stress assessment test om de fysieke reacties in kaart te brengen.

Indien nodig kunnen er ook methodes ingezet worden om psychologische problemen, trauma’s en conflicten helder te krijgen. Na het diagnostiek traject wordt er een breed behandelprogramma opgezet. Meestal omvat dat de volgende therapieën:

  1. individuele psychotherapie gesprekken;
  2. groepstherapie in het bos: een wekelijks andere wandeling met nordic walking stokken, om jezelf uit te dagen en in een groep te functioneren;
  3. fysiotherapie, psychosomatisch en haptonomisch gericht;
  4. biofeedback in verschillende vormen.
  5. Het programma wordt op jouw specifieke problemen afgestemd. De therapieën kunnen ook gedurende het traject veranderen, zodat het programma gelijk opgaat met jouw herstel. Er is altijd een coördinator die het overzicht houdt en met jou de voortgang in de gaten houdt.

In de loop der jaren hebben wij ons gespecialiseerd in deze bijzondere medische aandoening, alle collega’s hebben bijscholing ontvangen. Jij kunt zelf kiezen voor mannelijke of vrouwelijke behandelaren.
Wil je meer weten over de functioneel neurologische stoornis? Of meteen een persoonlijk advies? Bel ons even: 030 2254 666.

Scroll naar boven